Ahad, 21 Julai 2019

Kisah Pondok Di Tepi Titi



Seorang tua yang kudratnya sudah dimamah usia tinggal keseorang diri.sambil membalut rokok daun yang diisi tembakau  capflykebulan.panjang kan nama tembakau.agak bob marley orang tua ini.Disisinya seekor kucing parsi yang diberikan nama taffy.sambil meow meow seperti meminta tuanya membelainya.

Kampung pak cik ini terletak di antara negeri Kelantan dan Terengganu.tepat tepat ditengah tengah garisan yang membezakan kedua negeri itu.terdapat juga sebatang sungai yang memisahkan kedua dua negeri itu.di tepi sungai itu lah pondok pak cik itu.disitu la titi yang dibinanya sambil dibantu anak2 perempuannya semasa mereka kecil.

Dalam dingin malam sambil mehembus asap rokok yang dikeluarkan dari paru parunya,dia merenung jauh sambil memikirkan kedua orang anak perempuannya hasil dari pernikahannya dengan perempuan yang dia sendiri tidak pasti.
Ada yang mengatakan isterinya orang bunian, (abaikan la sebab tidak penting pun)

Seorang nama bunga rosesha dan seorang lagi bunga Fatimah.Sudah 14 tahun anaknya tidak pulang selepas mendapat peluang menjadi pelakon extra dalam sebuah drama di kuala lumpur.

Tiba tiba air matanya megalir apabila terkenangkan kembali zaman kecil anak2nya.Dibelai dan ditatang bagai minyak yang penuh.diajarnya mengaji sampai khatam 4 kali al quran.ke semua hadis diajarnya.
kesemua hukum islam diajarnya.tidak pernah sekali  pun aurat mereka ditunjukan kepada bukan muhrim.

Malam sudah larut kucingnya meow 4 kali.
itu isyarat menyuruh pak cik itu tidur.
agak genius kan kucing pakcik ni.(pak cik pun tido la,tak kan tu pun nak taip,aduh paham2  la orang tidor macam mana)

Meow 41 kali pula kucing itu dipagi hari.(itu tanda suruh pak cik itu bangun)

Dibukanya tv,bagaikan petir meyambar hatinya melihat anaknya dalam drama pengarah michael moreamon  yang bertajuk “open your dot dot”.
Tajuk orang putih tapi drama melayu,biasala kan pengarah pengarah di Malaysia tajuk memang merepek dan tidak membina minda langsung

Apa tidaknya,melihat anaknya seperti pelakon lucah.rambut sudah berwarna pelangi,pakaian ketat sampai menonjolkan nasi lemak yang hanya 30 sen itu.suadah menjadi heroin.
Terus disepak terajang tv itu.dibalingnya tv itu kedalam sungai.Dalam hatinya berkata,kenapa la anak aku mahu menghantar aku ke neraka.terus pak cik itu membuat video menggunakan handphone cap oppo yang dibelinya hasil duit jual tanah kepada kerajaan(tidak  mahu jual pun tapi dipaksa oleh orang orang jahat yang dilantik seorang yb kawasan itu)

Pak cik itu bercakap di depan camera handphone cap oppo itu
Anak2,kenapa memberikan tiket kepada daddy untuk ke neraka.disimpanya handphone itu bersama surat wasiat hartanya yang ada diluar negara.(pak cik ini ada harta yang separuh samanya dengan queen di uk) .

Ditulisnya di wasiat itu ,haram la harta ini jika kamu membuka video dalam handphone oppo ini.tapi kalau kamu tetap mahukan harta itu kamu kena buka video itu 400 kali setiap hari selama 365 hari.baru la harta itu halal buat kamu.kamu kena dengar lagu search yang bertajuk meniti titian usang sebanyak 410 kali.baru la peguam daddy akan serahkan harta itu secara halal.(peguam pak cik itu nama kim kuan keng.)


Bersambung apabila anak anak pak cik itu buka atau baca wasiat itu yaa,kalau tidak buka harap maaf tiada sambungan la




Sabtu, 20 Julai 2019

HIKAYAT SI NEEOTA

SI NEEOTA




Bermula sebuah hikayat yang bermula di Sebuah kampung yang dulunya susah
disebabkan ketua kampung itu sangat kejam seperti abazel
para penduduknya ditindas oleh ketua kampung
harta dirampas,sesiapa yang bersuara akan dibunuh,dibuang kerja
dihina, dihalang dari berkawan dengan sesiapa.

akibat tidak tahan muncul la sekumpulan anti ketua kampung
kumpulan ini diketuai oleh seorang yang agak berpengaruh dikalangan mereka

pada suatu senja yang dingin sambil mentari merah diufuk timur
burung ketua kampung yang bernama komedi sahid mengesan gerakan kumpulan ini
maka ber bla bla bla la sang burung ini menyampaikan laporan kepada ketuanya
(panjang sangat laporan itu,jika saya menulis 1000 tahun pun tidak habis.para pembaca dinasihati membayangkan cerita hud hud atau cerita si tanggang lupa nama kampung.ikut suka la.dah nama pun suruh bayangkan)

dikerahnya seluruh unit dari unit spy hingga unit anjing pengesan untuk menghalang kumpulan itu dari merampas kuasanya.

tiba tiba muncul seorang manusia dari gunung yang berkabus sambil bulan berwarna merah(BLOOD MOON) , muncul la si neeota.
ada orang yang mengatakan dia robot.(orang tiada akal)
dia hanya memandang,mendengar tentang pergaduhan 2 kumpulan ini.
hatinya  sayu melihat para penduduk yang ditindas ketua kampung yang seperti pondan.
si neeota ini sangat misteri kerana dia mempunyai pengaruh di alam sana,sini,situ dan banyak kawan kawan yang mempunyai kuasa yang agak besar.

tiba hari untuk para pemberontak yang terbuang tadi untuk merampas kuasa ketua kampung.dengan bekalan hanya kayu,batu,daun,bendera cap merah bunganya tahi ayam.

tibanya di tempat pemerintahan ketua kampung itu,alangkah terkejut para geng terbuang ini apabila melihat kawasan itu kosong.dengan mudah dan berjalan agak bongkak melangkah masuk ke tempat yang mereka hajati itu.(belum apa lagi dah lupa diri kata si neeota ini sambil melihat gelagat geng terbuang ini.ditangannya ada 1 pelita.pelita itu adalah untuk dia gunakan untuk meletupkan tempat ketua kampung itu jika ingkar,tidak mahu keluar dari situ)

maka seronok 2 tahun la si geng terbuang ini dapat tempat ketua kampung itu.sambil langsung tidak tahu kenapa begitu mudah mereka dapat tempat itu.maka ada seorang dua yang begitu angkuh dan bongkak menceritakan kepada penduduk kampungnya.mereka berperang hingga hampir terbunuh untuk menewaskan ketua yang jahat tadi.(kami tumbuk,belasah seperti dalam cerita perang dunia ke 2)

alangkah seronoknya si neeota melihat penduduk kampung itu gembira kerana sudah terbebas dari
belenggu irama si kuku besi yang amat kejam lagi pondan itu (ketua kampung lama tu)

tapi menjangka hujan hingga ke subuh,rupanya hujan setitik dua seperti air kencing yang menitis selepas puas seorang manusia menahan air kencingnya dalam sebuah ofis tingkat 88 yang sejuk tahap sonata salju di korea yang budak budak wechat di malaysia tengok drama korea tapi tidak faham maksudnya.

si neeota sudah pelik melihat kelakuan geng baru itu yang seperti kacang lupakan pokoknya,
 yang ditanam di sebuah ladang milik permaisuri negara di...........bersambung(penat nak taip)

MEMANDANG INDAH BELANTARA ITU



Sekuntum mawar merah
Sebuah puisi
Telah lama aku rindukan
Wahai teratai bunga indah
                
Oh teratai bunga indah
Engkaulah pujaan hatiku
Kutemukan bunga ini

Memandang teratai bunga indah
Ku tak menyangka
Wahai bungaku sayang

Setelah kau dimiliki
Kau lebur segala kata dan janjimu
Setelah 'ku dimiliki
Ku Kehilangan jiwaku
Di gurun tak berbatas
Kau mekar di hatiku umpama
Sekuntum bunga di padang pasir

kau bungaku
Subur mekar di hati ku
Kini kau merayuku
Dahagakan Seteguk air…


Sabtu, 30 Jun 2018

LIRIK Kurik Kundi




                        SITI NURHALIZA 


                                    KURIK KUNDI


Nak berkhabar tingginya budi kita ya tuan
Nak berkisah kaya tutur bicara
Kalau tinggi untung jadi bintang
Oh..oh..oh...oh..
Kalau rendah masih jadi intan

Teratak mahligai bak dipayung teduhnya
Bila budi melingkar anak asuhan
Adat yang lama berbudi berbahasa
Akar kehidupannya

Yang kurik itu kundi
Yang merah saga
Baik budi indahlah bahasa
Oh..oh..oh...oh
Pantun lama tinggi kiasannya

Berpantun seloka sambil menari canggung
Serentak melangkah rentak timur diarak
Gurau senda
Sopannya dijaga
Sepakat makin kukuh terikat

Hang dok pi hang dok mai
Lagu tu lagu mana
Pi sini pi sana depa menghela sakan
Awatlah dok kalut megah condong ke barat
Mai kita..

Pakat tarik ramai ramai
Biar ke timur condongnya....(tu kah)

Nak berkhabar tingginya budi kita ya tuan
Nak berkisah kaya tutur bicara
Kalau tinggi untung jadi bintang
Oh..oh..oh..oh..
Kalau rendah masih jadi intan

Ada...O...ada..E....bunyinya tidaklah serupa
Erti tidak berbeza


Betoi yong betoi sungguh
Betui ape dikate
Selembut tarian hoi...
Nak muda berlotah
Tutur bahasanya
Maghi yop maghilah yong
Maghi kita memikio
Parit dengan kuala
Cakap tidak serupe....(ateh)

Dihitung beratus-ratus bilangan
Digali beratus-ratus terpendam
Di lubuk yang mana
Tak terjangkau ingatan
Makin dibongkar makin banyak yang terpendam

DI SINI IBUNYA
Tersurat kurik itulah kundi
Tertulis merah itulah saga
Saga dalam lagu pada indah syairnya
Kundi dalam tarian indah lenggok tarinya
Aduhai indahnya

Mana usang diperbaharui
Mana lapok hai dikajangi
Mana elok dipakai ondeh dipakai
Kalau singkat cantik manis
Disambungkan
Kalau panjang cantik manis
Minta dikerat...(yo lah)
Yo sungguh yo bonar
Kato sungguh dikato
Muafakat ya tuan
Ibu adat ya ondeh tidak dilupa
Tak boghadat
Minum tidak bergula
Tak bobudi
Pohon tidak berbuah
Tak boghadat
Minum tidak bergula
Tak bobudi
Bagai pohon tidak berbuah

Yang kurik itu kundi
Yang merah saga
Baik budi indahlah bahasa
Oh..oh..oh..oh..
Pantun lama tinggi kiasannya


Halus manis hai bila berkata
Hai lapik berkias
Molek sungguh lah wei
Santun lakunya wei merendah suara
Bagai berpayung wei rasa teduhnya
Teghtek teghning oghe kito
Hok tu keno jago
Jange sape berlete kale
L'uar napok come
Jange d'ale habih k'uca lembe
L'uar napok come
Jange d'ale habih k'uca lembe


Membubutlah bayu
Lalu limpas siring semalu
Mengalai bagai tari sesuku
Tari sesuku


Selembut madah begitu taghi
Sek ada sakit ghasa di hati
Kame' nyambut madah tuan hulurkan
Kita' nyambut madah kame' tuturkan


Nak berkhabar tingginya budi kita ya tuan
Nak berkisah kaya tutur bicara
Kalau tinggi untung jadi bintang
Oh..oh..oh...oh
Kalau rendah masih jadi intan


Yang kurik itu kundi
Yang merah saga
Baik budi indahlah bahasa
Oh..oh..oh..oh..
Pantun lama tinggi kiasannya



GENERAL

Khamis, 25 Januari 2018

Malaysia Super League 2018

This is a list of football clubs for Malaysia Super League 2018 (Division 1)



           Kedah 

           LACATION = Alor Setar
           STADIUM   = Darul Aman Stadium
           CAPACITY = 32,387
            https://www.facebook.com/kedahfa.my



                 Johor Darul Ta'zim

                 LACATION =Johor Bahru
                 STADIUM   =Tan Sri Dato' Haji Hassan Yunos
                                          Stadium
                 CAPACITY =30,000
                  https://www.facebook.com/johorsoutherntigers.com.my


        Pahang

        LACATION =Kuatan
        STADIUM =Darul Makmur Stadium
        CAPACITY =40,000
         https://www.facebook.com/OfficialPhgFA





              Terengganu 

              LACATION = Kuala Terengganu
              STADIUM = Sultan Ismail Nasiruddin Shah
                                   Stadium
              CAPACITY =15,000
              https://www.facebook.com/PBSNTRG
     Kelantan 

     LACATION =Kota Bharu
     STADIUM = Sultan Muhammad IV Stadium
     CAPACITY =30,000
     https://www.facebook.com/kelantanfa.my

          Perak

          LACATION =Ipoh
          STADIUM =Naval Base Stadium
(Perak plays at Lumut due to the upgrading of their own stadium              at Perak Stadium)
          CAPACITY = 15,000

          Selangor

           LACATION = Petaling Jaya
           STADIUM =Majlis Perbandaran
                       Selayang        
           CAPACITY =10,000
           https://www.facebook.com/FASelangorMy



                    Negeri Sembilan 

                     LACATION =Seremban
                     STADIUM =Tuanku Abdul Rahman
                                         Stadium
                     CAPACITY =45,000




   PKNP

     LACATION =Ipoh
     STADIUM =Penang State Stadium
     CAPACITY = 40,000






        PKNS 

                  LACATION =Petaling Jaya
                  STADIUM =Shah Alam Stadium
                  CAPACITY =80,372

       Melaka United

          LACATION =Malacca City
          STADIUM = Hang Jebat Stadium
          CAPACITY =40,000
          https://www.facebook.com/MelakaUnitedSA

 
   Kuala Lumpur

     LACATION =Kuala Lumpur
     STADIUM = KLFA Stadium
     CAPACITY =18,000
     https://www.facebook.com/Kuala-Lumpur-FA-60180724244/







                                                           
                                                             
                                                             

Ahad, 21 Januari 2018

MALAYSIA U23 MENCIPTA SEJARAH 2018


Bermula dengan kempen kelayakan di Thailand.
Skuad bimbingan Datuk Ong Kim Swee layak secara automatik selepas mengalahkan Mongolia 2-0 manakala pencabar terdekat Thailand, hanya mampu seri tanpa jaringan dengan Indonesia.
Malaysia menamatkan kempen kelayakan dengan menungguli kumpulan tersebut dengan enam mata diikuti Thailand dengan lima mata, Indonesia (empat) dan satu mata oleh Mongolia selepas tiga perlawanan peringkat kumpulan.


Ahad, 14 Januari 2018

Jumaat, 12 Januari 2018

TARIKH PRU 14



Saya sebagai penulis yang hensem tadi baru pulang dari kedai makan baharom daniel di kaki gunung jerai.
sambil makan makan tadi terdengar atau bahasa jahat curi-curi dengar perbualan 4 orang di meja sebelah.mereka bercakap tentang tarikh pru 14.telinga saya yang menjadi kegilaan wanita seluruh planet marikh pun terus macam terbang ke meja mereka itu.

saya cuba sampaikan apa yang saya ingat la wahai pembaca-pembaca yang hensem dan jelita ya.
macam novel pula kan intro cerita 4 orang tua ni.

mereka bercakap tentang teori Mr Brightside tentang ramalan tarikh pru 14.
saya pun pelik,siapa Mr Brightside ni.

mereka kata Mr Brightside menyatakan tarikh pru dalam bulan 3,4,5 dalam tahun 2018 ni.
mula-mula bulan 3 tapi disebabkan pihak pembangkang baru umumkan calon perdana menteri,bulan 3  terus dicancelkan.

Mr Brightside  juga bekata jika bulan 4/18 dalam 28% ja sebab pembayaran brim bulan 6/18.
saya yang curi dengar ni pun plik juga ada peratus-peratus pula 
mr brightside ni.

4 orang tadi ada salah seorang nama mazelan,saya tengok pun macam nak ketawa ja sebab dia selalu jadi bahan jenaka rakannya yang 3 lagi.biasa la dalam sembang-sembang tu mereka ni buat iklan la.buat lawak sesama mereka.

mereka kata lagi,Mr Brightside kata  9/5/18 mungkin tarikh pru 14 dan  adalah sebanyak 66%....aik pelik kan kenapa 66% kan?.kalau 28% + 66% = 94%.mana cukup 100%.
rupanya 6% lagi tu kena gst.

kira tarikh pru 14 dalam bulan 5/18 la,bukan saya kata tapi mereka yang dengar tentang teori Mr Brightside ni yang kata.

siapa Mr Brightside 
saya pun pelik....

4 orang yang baru lepas minum kopi jantan ni sambung lagi,
orang kata Mr Brightside ni nak kata orang tapi manusia
nak kata superhero tiada movie pun.dia popular di radio,drama dan banyak lagi la.saya tak dapat dengar dengan jelas sangat 
sebab sebelah kedai makan ni jalan mat rempit berlumba.

siap laungkan hobi kami mahal,dalam hati saya terus berucap spesis "rasyed and the solehen geng" la ni.dengan ada pemuda yang pakai kain pelikat duk karaoke lagu "who sold your country" .rasa lagu nirvana kan....eh2,macam tak betul pula tajuk,lantak la...saya tak ingat sangat lagu nirvana ni.



Mr Brightside ni misteri mereka kata.
ada berberapa orang kampung pernah terjumpa dengannya di puncak gunung jerai jam 3,4 pagi......rupa paras bagai putera kayangan,iras muka serius bak singa.

setakat itu saja la yang sempat curi dengar pun
harap 4 sekawan ni halalkan la.

saya tak minat politik sangat pun tapi agak tertarik dengan cerita teori Mr Brightside ni
siapa Mr Brightside ni,
aku pun tak tahu......sambung dengan lagu misteri mimpi syakila ya wahai pembaca yang hensem dan jelita sekalian.thanks



https://www.youtube.com/watch?v=30PjlyQ_RwA

Khamis, 11 Januari 2018

Nurul Izzah Anwar


Nurul Izzah binti Anwar (lahir 19 November 1980) merupakan ahli politik Malaysia dan anak sulung kepada pasangan Datuk Seri Anwar Ibrahim  dan Datin Seri Dr. Wan Azizah Wan Ismail.

 Nurul Izzah mendapat pendidikan di Sekolah Kebangsaan Bukit DamansaraKuala Lumpur, Sekolah Menengah Sri Hartamas dan Sekolah Menengah AssuntaPetaling JayaKuala Lumpur. 

Di peringkat universiti, Nurul Izzah menyambung pelajaran di Universiti Teknologi Petronas di TronohPerak. Tetapi kemudian berpindah ke Universiti Tenaga Nasional di Bangi dalam jurusan kejuruteraan elektrik dan elektronik.

Seterusnya menyambung pengajian Ijazah Sarjana (MA) di School of Advanced International Studies (SAIS), Universiti Johns HopkinsWashington di dalam bidang Kajian Asia Tenggara, Hubungan Antarabangsa dan tamat pengajian pada Mei 2007.


Semasa ayahnya Anwar Ibrahim ditahan oleh polis Malaysia 
Nurul Izzah dilihat sebagai harapan untuk membela nasib malang ayahnya, Anwar Ibrahim.

Beliau amat aktif dalam gerakan Reformasi 1998 dan wajahnya muncul dalam CNN dan BBC. Ketika itu beliau berumur 18 tahun. Beliau pernah digelar 'Puteri Reformasi' berhubung peranan dan kecantikannya.
Nurul Izzah telah dipilih oleh Parti Keadilan Rakyat untuk bertanding di kawasan parlimen Lembah Pantai menentang Datuk Seri Shahrizat Abdul Jalil (Barisan Nasional) dan calon bebas N. Periasamy dalam Pilihan Raya Umum Malaysia 2008. Beliau memenangi kerusi itu dengan mendapat 21,728 undi berbanding calon BN 18,833 undi dan calon (Bebas) 489 undi.

Nurul Izzah sekali lagi terus mempertahankan kerusi Parlimen P121 Lembah Pantai dengan memperolehi undian majoriti 31,008; dan berjaya menewaskan lawannya Raja Nong Chik Raja Zainal Abidin (BN) mendapat sebanyak 29,161 undi dan Rosli Baba bagi kerusi (Bebas) memperoleh sebanyak 167 undi.


Nurul Izzah Anwar is the current, second-term Member of Parliament for Lembah Pantai. Prior to being an MP, Nurul Izzah was and still is a strong proponent of human and civil rights with a special interest in prisoners of conscience; and in the pursuit of reforms to expand Malaysia’s democratic space.

Her political career began in the aftermath of the 1998 financial and political crises - partly ignited by her father, Anwar Ibrahim's sacking, arrest and eventual beating under police custody. Anwar Ibrahim was Malaysia's Finance and Deputy Prime Minister and has been jailed under the Malaysian government four times - latest on trumped up charges of sodomy. Amnesty International has declared him a prisoner of conscience.

Nurul Izzah
's political awakening was further bolstered by the emergence of multiracial People’s Justice Party (KEADILAN) in 1999 where she played a vital role in its establishment. She was elected as the party's highest ranking Vice President, and later appointed KEADILAN's Election Director - a post she jointly holds with Dato Saifuddin Nasution.

She is the founding member for the Trans-Pacific Partnership Agreement Caucus; and Women’s Caucus respectively. She also holds the position of Honorary Treasurer on behalf of the Inter-Parliamentary Union Malaysia. She has also moved the Parliamentary Bill in the Malaysian Parliament to Revoke Emergency Declarations in the country; including the eventual abolishment of the draconian Internal Security Act – all of which were adopted by the Prime Minister six months later. Granted, other laws were then re-introduced; in line with Malaysia’s semi autocratic regime.

Nurul Izzah
holds a Masters Degree in International Relations with a concentration on Southeast Asia from the School for Advanced International Studies, Johns-Hopkins University. She amplifies her busy schedule by managing her two young children - Safiyah and Harith.





                                                         TRUST ME