Rabu, 21 Mac 2012

Apa yang Terjadi Jika Minum Soda Berlebihan?

Minuman bersoda menjadi kegemaran berjuta-juta orang. Rasanya manis dan menyegarkan. Dan terasa lebih nikmat jika diminum saat cuaca panas atau selepas makan tengah hari.

Tapi apa yang terjadi jika anda minum soda terlalu sering atau malah setiap hari? Seperti dikutip dari Shine Isnin (20 / 6), inilah empat kesan minum minuman bersoda terlalu sering:

1. tambah gendut

Di Amerika Syarikat, sederet penelitian membuktikan secara ilmiah bahawa minuman bersoda menjadi penyebab obesitas atau kelebihan berat badan. Banyak anak kecil, remaja bahkan dewasa memiliki tubuh yang gendut akibat terlalu sering minum soda.

2. Diabetes tinggal menghitung waktu

Orang yang minum soda setiap hari mempunyai risiko menghidap diabetes hingga dua kali ganda lebih tinggi berbanding mereka yang jarang atau tak pernah minum minuman bersoda.

3. Berisiko mengalami serangan jantung

Selain diabetes, seseorang yang minum minuman bersoda setiap hari, dalam empat tahun mempunyai risiko terkena serangan jantung 40 peratus lebih tinggi berbanding yang tidak. Bukan cuma itu, kadar kolesterol jahat pun ikut naik akibat pengambilan soda berlebihan.

4. Menderita pelbagai masalah kesihatan

Minuman bersoda tak hanya mengandungi kadar gula yang tinggi, tapi juga kafein. Beberapa ahli mengatakan, jika minuman bersoda sudah jadi sebahagian daripada "gaya hidup", maka kesannya akan tak jauh beza dengan ubat-ubatan terlarang. Alhasil jangan hairan jika akan ada organ-organ vital tubuh yang mengalami gangguan fungsi.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan